Osebnost – Strogo zaupno – Čiščenje odnosov s starši

VPRAŠANJE 1:

Pozdravljeni, sem 32-letna mamica treh otrok. Trenutno ne živim zveze v polnem smislu, tudi zveza z očetom prvega otroka mi je razpadla. Zanima me, ali je mogoče, da se pri meni kaže nepresežena »zaljubljenost« v očeta. Zadnje čase se mi namreč dogaja, da takrat, ko ga slišim zakašljati ali ko ga srečam, začutim spolno vzburjenje – odzivnost telesa. Mateja

Branko Gradišnik odgovarja:

Mateja, vaše vprašanje presega moje sposobnosti, posebno ker ne poznam ozadja (vašega otroštva, siceršnjih odnosov v družini). Incest je v družbi tako tabuiziran, da se takšne želje, ki so sicer vsaj v nekem obdobju odraščanja zelo normalne (oče je hčerin prvi »moški« v tem smislu, da se od njega uči o moških, kakšni sploh so), ponavadi potlačijo in pridejo ven v sublimirani obliki (recimo v tem, da se ženska naveže na starejše dominantne moške).

Iz pisma mi ni jasno niti to, ali vas ta misel moti ali navdušuje. Povejte več!

Povratna pošta

Imate prav. Oče moje prve hčere je 21 let starejši, zdaj pa imam devet let starejšega partnerja. Mama in oče sta imela čuden odnos, poln kričanja, mama se je podila za očetom, on pa je bežal pred njo … Sicer sem imela z očetom dolga leta zelo, zelo konflikten odnos: sploh nisem govorila z njim, enkrat sem mu celo rekla, da mu lahko tisto spermo, ki jo je porabil zame, tudi plačam, in potem sva opravila.

Zdaj sem v fazi, ko razčiščujem vse svoje odnose za nazaj in bi zelo rada razčistila svoj odnos z očetom. Tisto moje reagiranje se je medtem že nehalo. Lep pozdrav, Mateja

Branko Gradišnik odgovarja:

Mateja, rekel bi, da je situacija zelo benigna. Gre za to, da morate, če se želite aktualizirati, razplesti vozle (nerazpletene psihične konflikte) iz otroštva. Očitno je, da ste kot otrok – kot hčerka – zelo ljubili očeta. Te občutke vam zdaj obnavlja »nerojeni otrok v vas«, da bi vas opozoril na to, da se v jedru razpleta skriva oče.

Vaše poznejše »sovraštvo« do njega je v resnici zamera, ker je »bežal« – ker vas torej ni zmogel ščititi, kakor bi vas bil kot oče moral. (Nekaj konfliktnosti pa nujno prinese vsako osamosvajanje v času pubertete.) O materi niste dovolj zapisali, ampak najbrž vas je komandirala, kontrolirala.

Vaša »spolna vzburjenost« je torej infantilna ljubezen, silovit občutek iz otroštva, ki vas je navdajal, kadar ste slišali očka kašljati (ko ste morda ponoči žalovali zaradi svojih izgub).

Ni vam treba v seksološko ordinacijo, bi pa vam kak terapevt zlahka pomagal izvesti transfer (da prek čustvovanja do njega razrešite čustvo do očeta).

Ko se boste zacelili, bo tudi vaše partnerstvo postalo celovito.

Leave a Reply