Mladi raziskovalci bodo okupirali Soboto

Zveza za tehnično kulturo Slovenije v petek v Murski Soboti pripravlja tradicionalno državno srečanje mladih raziskovalcev.

Gre za osrednji in največji dogodek ne samo mladinske raziskovalne, temveč tudi zunajšolske in obšolske dejavnosti v Sloveniji. Prijavljenih je 409 raziskovalnih nalog, ki jih je izdelalo več kot 1000 mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev. Državno tekmovanje oziroma srečanje, ki ga že vrsto let prireja soboška ekipa Zveze za tehnično kulturo Slovenije, je po besedah podpredsednika zveze dr. Mitje Slavinca na vedno višji ravni. Prizadevanja zveze, da bi naloge zares bile raziskovalne, in ne zgolj suhoparna seminarska dela, kažejo svojo utemeljenost “in skoraj z gotovostjo lahko trdimo, da so iz leta v leto boljše ter inovativne. Tako da cilj dosegamo,” pojasnjuje Slavinec. Po njegovem mnenju gre največja zasluga prav delu z mentorji “katere mi že v naprej pokličemo, jim damo napotke, kako naj otroci delajo raziskave, da si zares zaslužijo ime raziskovalna naloga. Druga zadeva pa je motivacija mladih,” še dodaja dr. Slavinec. To predvsem pomeni sodelovanje in povezovanje mladih raziskovalcev z morebitnimi uporabniki raziskovalnih del iz gospodarstva. Zato je Zveza za tehnično kulturo letos k sodelovanju povabila tudi predstavnike podjetij. Ali kot še dodatno pojasni Slavinec: “Da bodo videli, kaj se dogaja, kakšen je tu potencial. Mislim, da je to eden boljših načinov, da se seznanijo drug z drugim.”

Mladi raziskovalci tako s področja družboslovja kot naravoslovja se bodo zbrali 22. maja na soboški Gimnaziji in Srednji poklicni in tehniški šoli. Najboljše mlade raziskovalke in najboljši mladi raziskovalci bodo za nagrado prejeli brezplačno sodelovanje na enem izmed mnogih poletnih taborov v organizaciji omenjene zveze. Prav tabori pa so poletno nadaljevanje zgodbe in filozofije Zveze za tehnično kulturo Slovenije ali z besedami dr. Mitje Slavinca: “Hoditi v šolo – to nima nihče rad. A po drugi strani brez znanja v življenju ne shajaš dobro. Zato je treba mladim dati priložnost in izkušnjo priti do znanja na način, ki je privlačen, in tabori so kot nalašč za kaj takega”.

Leave a Reply