Srečanje mladih raziskovalcev v Litiji

RAZISKOVALCI IZ GSŠRM POBIRAJO LOVORIKE!

Neke lepega pomladanskega dne v aprilu, so se naši raziskovalci odpravili na X. regijsko srečanje mladih raziskovalcev ”Znanost mladini”. Na poti do Gimnazije Litija, kjer je tekmovanje potekalo, so se peljali po vijugasti cesti mimo Vač. Tako so hkrati naredili še kratko geografsko ekskurzijo, ob kateri so njihovi želodčki kar poskakovali od veselja.

Naša dijaka, Mojca Podlesek in Žiga Pogačar, pod okriljem prof. Renate Capuder Mermal, sta se predstavila s privlačnim naslovom ČOKOLADA DOBER ZAČETEK DNEVA?!. Ker čokolada, prav tako kot kava, vsebuje kofein, ju je zanimalo ali bi lahko skodelico kave lahko nadomestila s čokolado. Naloga je že samo z imenom pritegnila pozornost, saj ni malo ljudi, ki obožujejo čokolado. In kdo si ne želi jutra začeti s čokolado, vedoč, da mu bo le-ta dala dodaten elan za začetek dneva.

Jernej Jurič in Aljaž Jakin, pod okriljem prof. Cirile Jeras in prof. Renate Capuder Mermal, sta s svojo nalogo MIKROENKAPSULACIJA CELIC – CELIČNA TERAPIJA Z MIKROENKAPSULIRANIMI CELICAMI vzbudila zanimanje za način zdravljena, ki je še v razvoju. Čeprav je naloga na prvi pogled delovala komplicirano, sta se fanta potrudila in jasno razložila, kaj sta želela doseči ter rezultate tudi jasno predstavila. S svojimi rezultati sta prispevala svoj delež k nadaljnjem razvoju celične terapije.

Saša Skok in Miha Plahutnik, pod okriljem prof. Bojana Časa, sta s svojo nalogo SPOLNO ŽIVLJENJE DIJAKINJ IN DIJAKOV NA GSŠRM želela predstaviti spolne navade mladih. Rezultate svoje ankete sta primerjala z rezultati ankete iz leta 1995 in tako prišla do marsikaterega presenetljivega zaključka, ki je morda v nasprotju z splošnim prepričanjem moderne družbe.

Miha Jemec, Gregor Košir in Žiga Reven, pod okriljem prof. Sonje Trškan, so s svojo raziskovalno nalogo NA SONČNI STRANI KAMNIKA, predstavili potencial sončnih kolektorjev v Kamniku. Z izmeritvijo osončenosti in razporejanjem kolektorjev po strehah Šutne so raziskali vse možnosti in omejitve postavitve kolektorjev na kulturno zaščitenem območju.

Vse raziskovalne naloge iz naše šole, so v tekmovalnih kategorijah požele prva mesta. Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik se lahko pohvali, ne le s kvantitativno, temveč tudi izjemno kvalitetno udeležbo. Naši mladi raziskovalci se že veselijo tekmovanja na državni ravni, ki bo potekalo 20. maja v Murski Soboti. Držimo pesti za nadaljnje lovorike letošnjih izjemnih raziskovalcev!!!

Leave a Reply