Mladinsko Gledališče

Gostovanje v Dublinu

V začetku maja bo Slovensko mladinsko gledališče, prav v času vstopa Slovenije v Evropsko unijo, ki ji bo tedaj predsedovala Irska, gostovalo v Dublinu, in sicer s predstavo Supremat atraktorja Dragana Živadinova. Supremat bomo med 3. in 5. majem trikrat odigrali v gledališču Helix. Gostovanje bo potekalo kot del predstavitve NSK v okviru praznovanj mesta Dublin ob širitvi Evropske unije, ki naj bi simbolično izrazila dobrodošlico novim članicam Unije.

Supremat, podnaslovljen kot Obred poslavljanja od Neue Slowenische Kunst in NSK, je del zapletene pripravljalne procedure velikega utopičnega projekta 1 : 1 Dragana Živadinova, ki se je začel leta 1995. Prva uprizoritev predstave je bila 14. novembra 2002. Kot sugerirata naslov in podnaslov, prvi aludira na suprematizem Kazimirja Maleviča, drugi na slovensko neo- oziroma transavantgardno gibanje 80-ih in 90-ih let, ki mu je pripadal tudi sam, je Supremat koncipiran kot novi personalizirani obred poslavljanja režiserja tako od ruske zgodovinske avantgarde kot tudi od slovenske neoavantgarde. Scenarij predstave, za katerega je značilna tehnika palimpsesta, pastiša in tehnike prisvajanja, lahko beremo kot postdramsko opero aperto, prepletajočo in mešajočo fragmente in parafraze ruske poezije te dobe (Majakovski, Ahmatova, Gumiljov, Blok …) in Spomine Nadežde Mandelstam, transformirane z dekonstrukcijskimi intervencijami.

V Suprematu igrajo: Ivan Petrnelj, Romana Šalehar, Olga Kacjan, Pavle Ravnohrib, Sandi Pavlin, Dario Varga, Iva Babić k.g., Maruša Geymayer -Oblak, Janja Majzelj/draga Potočnjak alt., arinka Štern, Robert Prebil, Ivan Godnič, Damjana Černe, Tina Uršič k.g., Dejan Pevčevič k. g., Marko Mlačnik, Dragan Živadinov k. g.. Ostali ustvarjalci: Dunja Zupančič – mehanotronika in kostumografija, Marko Mlačnik – koreografija, Jana Pavlič – dramaturgija, Staša Zupančič – arhitekton, Franci Cegnar – korežija, Maša Gedrih – asistetka režije, Kozma (kozmetična matematika) ed.: Bravo by Electra – glasba, Boris Balant/Luks -vstopna domena, Miha Turšič/Asobi – digitalna konstrukcija, Janez Zupančič – sistemski inženir, atjaž Brišar – oblikovanje svetlobe, Silvo Zupančič – oblikovanje zvoka, Luka Škof – vodenje zvoka, Mateja Dermelj – lektorstvo.

To bo prvo gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča na Irskem, ne pa tudi prvo na Britanskem otočju, saj smo se že v sedemdesetih predstavili v Cardiffu s projektom Gulliver velik in majhen, leta 1985 smo na londonskem festivalu LIFT odigrali kultno Misso in a minor v režiji Ljubiše Ristića, leta 1998 pa smo z Alico v čudežni deželi (režija Vito Taufer) gostovali v Cardiffu, Swanseaju in Builth Walesu ter s predstavo Veselja dom (režija Nick Upper) v Cardiffu.

Leave a Reply